Altijd al een mooie vijver in de tuin willen hebben? Ik help je een beetje op weg. Met behulp van dit handige stappenplan en een tip van Vijvermeester.nl, creëer jij de mooiste vijver in je tuin! Een vijver aanleggen is nog nooit zo gemakkelijk geweest!

Vijver aanleggen

Een vijver aanleggen is niet iets wat je even snel halsoverkop doet. Het lijkt heel simpel: graven, folie en vullen maar! Helaas moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Je moet er een goed doordacht plan voor maken. Je kunt bijvoorbeeld het beste een vijver aanleggen in het vroege voorjaar. Ga dus niet in de winter aan de slag met dit karwei. Het kan wel. Maar idealiter doe je het dus rond maart/april. 

Stap 1: De vijver uitgraven

Even ervan uitgaande dat je al nagedacht hebt over waar de vijver moet komen, hoe groot hij wordt en welke vorm hij krijgt, kom je bij deze uitvoerende eerste taak. Houd er rekening mee dat het volume van de grond groter is dan de daadwerkelijke grootte van je vijver. Het zand is na het uitscheppen namelijk minder compact. Handige tip dus als je het met een aanhanger naar de milieustraat wil brengen. 

Graaf 10 centimeter dieper dan dat de vijver daadwerkelijk moet worden. Je moet namelijk een laagje van 10 centimeter witte zand gebruiken als bodem van de vijver. Misschien overbodig om te benoemen, maar controleer ook goed of de bodem helemaal vrij is van takjes en stenen. Je wilt natuurlijk geen lek in je vijverfolie. 

Stap 2: Vijverfolie aanbrengen

Nu ga je het gat bedekken met folie. Om te berekenen hoeveel vijverfolie je nodig hebt, kun je de volgende som gebruiken: 

Lengte:               Lengte vijver + (2 x Diepte vijver) + 1 meter
Breedte:             Breedte vijver + (2 x Diepte vijver) + 1 meter

Heb je bijvoorbeeld een vijver van 4×5 met een diepte van 80 cm dan heb je nodig: 

4+(2×0,8)+1= 6,6 meter
5+(2×0,8)+1= 7,6 meter 

Je kunt dan dus een stuk folie van 7×8 meter gebruiken. 

Leg de folie losjes tegen de randen van je vijver aan. Druk het vervolgens tegen de randen en bodem aan. Zorg dat hij nergens strak staat.

Tip: Ga er met blote voeten of sokken in staan om tijdens het aanduwen geen beschadigingen te maken. 

Stap 3: Randafwerking aanbrengen

Stap 4: Vullen van de vijver

Leg de randafwerking aan. Dit kunnen keien zijn, platte stenen en ga zo maar door. Het handigste is om dit te doen voor stap 4 (het vullen van de vijver) omdat je nu nog in het gat kunt staan en je er dus handiger bij kunt. 

Nu gaat het leuke onderdeel komen: het vullen van je vijver! Dit kun je gewoon doen met leidingwater. Kijk wel even of je voedingszouten toe voegt aan het water. Dit is beter voor je beplanting. 

Stap 5: Beplanting

Natuurlijk moet er ook beplanting worden toegevoegd aan je vijver. Niet alleen ziet dit er mooi uit, het heeft natuurlijk ook een functie. Voeg zuurstofplanten toe, anti-algen planten en wellicht mooie oeverplanten en een lelie. Verdiep je even goed in de verschillende soorten. Je kunt het beste de planten zo snel mogelijk na het vullen in je vijver plaatsen. Mocht je, ondanks het advies hierboven, in het najaar je vijver hebben aangelegd, dan kun je beter wachten tot het voorjaar. 

De tip van Vijvermeester.nl: voeg vijvermosselen toe aan je vijver. Vijvermosselen zijn biologische, zeer effectieve filters. Binnen no-time heb je dus een heldere vijver. 

Heb je ook de volgende blogs al gelezen?
5 handige tips voor een groen gazon
Je olijfboom verzorgen: 5 handige tips