We hebben 8 jaar lang gewoond in een nieuwbouwhuis. Vorig jaar, net iets voor de winter begon,  zijn we verhuisd naar een jaren 50 woning.  Ik was op slag verliefd. Zo’n oud huis heeft veel meer karakter dan een nieuwbouwhuis.  Toch is er wel 1 groot nadeel: de winters zijn hier heeeeeel koud. 

Oud huis verwarmen

Logisch dat zo’n oud huis lastiger te verwarmen is.  Hoewel ons huis wel goed geïsoleerd is,  heb je toch overal nog kieren en naden waar het letterlijk doorheen waait. Ik deelde al eens eerder dat het voor mij echt een sport is de gas- en energierekening zo laag mogelijk te houden. Ook in dit nieuwe (oude) huis was dat mijn doel. Ik deel daarom in deze blog mijn tactiek om ons oude huis te verwarmen zonder dat deze kosten bizar hoog zijn.

Een goede CV ketel

Een huis verwarm je in de basis met verwarming. Deze worden natuurlijk aangestuurd door de CV ketel.  In dit huis hebben we er niet 1 maar 2! Niet om het huis dubbel te verwarmen hoor, maar simpelweg omdat ons huis 110 m2 is en we daarnaast een bijgebouw hebben van ook nog eens 108 m2. Daarnaast hebben we in het bijgebouw ook een douche (handig voor als Jim onder de modder terugkomt van een rondje mountainbiken). In elk gebouw hebben we dus een cv ketel. We kozen voor een Vaillant cv ketel. Hier hebben we de beste ervaring mee en prijst mijn vader, die loodgieter is, deze ook altijd aan. Bovendien hebben we natuurlijk een ketel met een hoog rendement. Je zou je er eens in moeten verdiepen hoeveel het scheelt om een oude cv ketel te vervangen door een nieuwe.  Die hebben ook vaak een A-label pomp. Dus die kosten haal je er zo weer uit! 

Wat is het gemiddelde verbruik?

Persoonlijk vind ik het altijd enorm fijn om te vergelijken. Hoeveel heeft een gemiddeld gezin in een bepaald type woning. Hebben wij dan juist minder of meer verbruik? Hieronder deel ik daarom het gemiddelde verbruik van een gezin met een HR ketel. Uiteraard verschilt dit natuurlijk per woningtype. Is je huis bijvoorbeeld niet goed geisoleerd dan zal het vast en zeker hoger liggen. Natuurlijk is het ene hoekhuis niet net zo groot als het ander. Maar om toch een beeld te krijgen zie hieronder een gezin van 3 personen. Voor elke persoon extra in een gezin kun je zo’n 400 m3 extra rekenen per jaar.

bron: Feiken verwarming

Onze tactiek 

Aangezien we vloerverwarming hebben is het geadviseerd de verwarming wel op een minimum temperatuur te laten.  Dit is het beste.  Wij hebben de verwarming daarom altijd op 17 graden.  Wanneer het dus in de nacht koud wordt,  verwarmd hij het huis tot 17 graden op.  Op de bovenverdieping hebben wij overigens de verwarmingen niet altijd open staan.  Alleen tijdens strenge vorst doen we dit. Ik houd niet zo van die door lucht op slaapkamers en daarbij hebben we allemaal genoeg plaids op ons bed liggen om het behaaglijk te hebben. 

Energie in plaats van gas 

Nu hoor ik je denken: 17 graden?! Nee, meestal is het rond de 19 graden in de ruimte waar we zijn. We verwarmen namelijk vaak bij met elektriciteit. Toen we het huis kochten, had het huis al een airco. Daar kun je dus geweldig mee verwarmen! Wanneer ik in de werkkamer ben, of de kindjes in de speelkamer, zet ik daar ons portable elektrische kacheltje aan. Laat ik duidelijk zijn: verwarmen met een CV ketel is in vele gevallen wel goedkoper alhoewel de gasprijzen steeds hoger worden. Bij ons alleen niet want wij hebben: Zonnepanelen. De opbrengst van deze zonnepanelen is zo hoog dat we daar een flinke compensatie voor krijgen. In de wintermaanden lagen onze kosten dus niet hoger dan 90 euro en in het tweede kwartaal komen we juist onder de 0 euro uit!

Wat doen jullie om kosten te besparen op je gas- en energierekening?