Er zijn in Nederland tal van regio’s waar het water hard is, ofwel: relatief veel kalk bevat. Veel kalk in het leidingwater levert meerdere problemen op. Zo moet je het leidingwerk vaker reinigen, omdat het kalk zorgt voor lelijke aanslag. Maar ook loop je het risico op kranen en leidingen die het water niet meer goed doorgevoerd wordt. En verder gaan thuis apparaten die water gebruiken – denk aan het koffieapparaat, maar ook aan de vaatmachine en de wasmachine – meer stroom en energie verbruiken, omdat ze minder efficiënt werken. Verder heeft de apparatuur die je gebruikt meer schoonmaakmiddelen nodig, omdat die bij te veel kalk in het apparaat niet voldoende oplossen. Hetzelfde geldt ook voor doucheschuim: je hebt er bij hard water veel meer van nodig voor hetzelfde schuimeffect. Al met al zijn dit goede redenen om iets te doen aan het harde water dat je thuis gebruikt. Maar hoe houd je kalk op een slimme en effectieve manier uit je woning? Dit kun je goed doen door onthardingszout te gebruiken. Wat is dit voor soort out? Hoe werkt onthardingszout precies en welke voordelen heeft het gebruik hiervan?

Onthardingszout: dit is het

Onthardingszout is, zoals de naam al aanduidt, een speciaal soort zout dat toegepast wordt om het water te ontharden, lees: vrij te maken van kalkresten die in het water zitten. Meestal bestaat dit zout uit natriumchloride (NaCl), dat in de volksmond ook wel keukenzout genoemd wordt. Het is dus in principe een heel normale zoutsoort die gebruikt wordt om water zachter te maken.

De gemiddelde hardheid van het kraanwater in Nederland ligt tussen de 8 dH en 12 dH (dH staat voor Duitse graden, de meeteenheid die het kalk percentage van water vaststelt). Ligt de hardheid van het water lager dan 8 dH, dan spreekt men van ‘zacht water’. En wanneer de hardheidsgraad hoger is dan 12 dH, dan is er sprake van ‘hard water’. En in dat laatste geval is het verstandig om onthardingszout te gebruiken om je water zachter te maken en van kalkresten te ontdoen.

Hoe wordt onthardingszout gebruikt?

Onthardingszout wordt gebruik in apparaten die bekend staan als waterontharders. Door gebruik te maken van een waterontharder met onthardingszout, is het mogelijk om de belangrijkste verbindingen die kalk veroorzaken, namelijk calcium (Ca2+) en magnesium (Mg2+), te neutraliseren en uit het water te halen. Onthardingszout is hierbij cruciaal. Ze zorgen er namelijk voor dat de metaalionen calcium en magnesium uit het water gefilterd worden.

Het resultaat van dit proces is grandioos: je merkt al snel dat je geen last meer hebt van lelijk ogende witte plekken op je leidingen, op de kraan of op de kop van je douche. En dat betekent dat je douche, keuken of in welke ruimte je ook gebruikmaakt van water, er een stuk frisser en gezonder uitzien.

Vaatwassers en wasmachines werken een stuk beter

Fijn aan het gebruik van een waterontharder met onthardingszout is het gegeven dat je vaatwasser, koffiemachine en wasmachine beter gaan werken en ook minder energie gaan verbruiken. Ze hoeven namelijk minder hard hun best te doen om hetzelfde rendement te bereiken. Logisch gevolg hiervan is dat je minder geld kwijt bent aan dure energie: je apparatuur verbruikt namelijk minder stroom.

Het water smaakt beter en is een stuk gezonder voor je

Een prettig gevolg van het water ontharden is ten slotte ook dat het drinkwater thuis beter gaat smaken (je proeft echt het verschil). Daarbij is zachter water ook beter voor je algehele gezondheid. Je hebt namelijk minder kan op eczeem en huidirritaties. Ga er maar vanuit dat het ontharde water uit de douche of in je bad een stuk aangenamer is voor je huid!

onthardingszout