Zoals jullie wellicht weten, ben ik een paar maanden geleden verhuisd. Het was onze eerste keer dat we een huis verkochten en een bestaand huis kochten. Hiervoor hadden we namelijk een nieuwbouwhuis en daarbij gaat alles toch net even anders. Ik was verbaasd over wat je allemaal moet regelen en wat er allemaal bij kwam kijken. Vandaar dat ik een kort overzicht maak van wat je echt moet regelen bij een verhuizing.

Hyptheek regelen

Nog steeds zijn er enorm veel mensen die eerst op huizenjacht gaan, om vervolgens bij een adviseur of bank na te gaan hoe hoog hun hypotheek kan zijn. Natuurlijk kan dit voorkomen als er ineens een paleisje op je pad komt. Wanneer dit niet onverwacht is en je hebt concrete verhuisplannen, is het verstandig dit altijd eerst te onderzoeken. Sommige zaken hebben een grote impact op de hypotheek die je kunt krijgen. Soms moet je een boete betalen omdat je een oude hypotheek moet omzetten. Kortom: laat je goed informeren.

regelen bij een verhuizing

Notaris kiezen

Heb je een overeenkomst getekend, dan is het tijd om een notaris uit te kiezen. De kopende partij mag de notaris kiezen. Eigenlijk is het meest logische om een notaris in de buurt te kiezen. Woon je dus in onze hoofdstad? Dan kies je in principe dus voor een notaris in Amsterdam. Wel is het goed om even goed te vergelijken. De kosten koper kunnen namelijk variëren, omdat deze afhankelijk zijn van het tarief van de hypotheekadviseur, de notaris en de taxatiekosten.

Inpakken maar!

Zelf ben ik een echte controlfreak. Ik wilde daarom goed voorbereid zijn op de verhuizing en begon al vroeg met inpakken. Zorg dat je op tijd op zoek gaat naar dozen. Je kunt natuurlijk verhuisdozen kopen, maar je kunt wellicht ook eerst om je heen vragen of vrienden en kennissen stevige dozen hebben. Zelf ging ik ook dagelijks even naar de supermarkt. De kartonnen dozen van wijn zijn echt heel stevig en heel handig omdat ze klein zijn. Ook hadden we bananendozen voor grotere spullen.

Natuurlijk label je alles of schrijf je met een dikke stift op de doos wat er in zit of naar welke kamer het moet. Zo voorkom je dat je diezelfde doos twintig keer in je handen hebt.

Heb je ook mijn blog al gelezen met een hele handige verhuis checklist? Daarin vertel ik uitgebreider welke stappen je moet ondernemen. Vergeet bijvoorbeeld ook je verzekeringen niet om te zetten, op tijd je gas- water en licht te regelen en natuurlijk moet je je nog inschrijven bij je nieuwe gemeente als dit het geval is!